I. RYBAN: Európske fondy nesmú zostať jediným zdrojom pre rozvoj

29.10.2013 Žilina

Žilina (TASR) – Európske fondy by mali byť kľúčovou otázkou rozvoja Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), no nesmú zostať jediným zdrojom financovania. Nezávislý kandidát na predsedu ŽSK, 48-ročný riaditeľ spoločnosti Igor Ryban z Višňového v okrese Žilina, by ich v prípade úspechu vo voľbách najradšej videl v sociálnej oblasti, zdravotníctve, regionálnom rozvoji a doprave. Rozhovor s I. Rybanom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

O post predsedu ŽSK sa uchádzate ako nezávislý kandidát. Máte už predstavu o personálnom obsadení Úradu ŽSK v prípade úspechu vo voľbách?

Ako človek pracujúci v manažmente mám jasnú predstavu o mojom budúcom pôsobení v ŽSK. Určite využijem schopných a pracovitých ľudí. Budem postupovať podobne ako pri nástupe do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, kde sme vykonali personálne zmeny, ale v maximálnej miere sme využili kmeňových pracovníkov. V tejto oblasti je potrebné zastabilizovať personál pracujúci v ŽSK, nakoľko k dnešnému dňu je fluktuácia pracovníkov veľmi vysoká.

Neobávate sa, že v prípade vášho zvolenia za predsedu ŽSK by ste sa mohli dostať do sporu so zastupiteľstvom, ktoré býva zložené najmä z klubov jednotlivých politických strán?

Od samotného začiatku chcem sledovať líniu zastupovania všetkých občanov ŽSK, bez rozdielu či ide o občanov Smeru, KDH, SDKÚ, a tak ďalej. Preto ponúknem vždy riešenie, ktoré bude smerované k obyvateľom nášho kraja. V činnosti ŽSK majú svoju úlohu poslanci, ale taktiež aj predseda samosprávneho kraja má svoju dôležitosť. Vychádzam z toho, že pri rozumnom vládnutí bude existovať seriózna dohoda. No a v neposlednom rade bude zaujímavé, koľko poslancov z 57 bude nezávislých.

Prvé kroky po vašom zvolení za predsedu samosprávneho kraja by podľa vás mali viesť k zastaveniu ekonomického, sociálneho a spoločenského prepadu. V čom sa tento prepad najviac prejavuje?

Bohužiaľ, aj v súčasnosti sa pripravuje obchod, ktorý je minimálne neštandardný. Ide o prenájom lekární v zariadeniach ŽSK pre firmy z Českej republiky. Po prenájme príde zdravotné zariadenie o príjmy z lekární. Bude to mať negatívny dopad na celkový rozpočet uvedených zariadení. Pre vybilancovanie bude potrebné navýšiť dotácie z rozpočtu ŽSK. Toto nie sú správne rozhodnutia, ktoré by mal šikovný a múdry manažér urobiť. Ďalším ekonomickým nezmyslom je predaj zariadení – budov polikliník z majetku ŽSK firmám, ktoré sú obchodnými firmami v zdravotnom prostredí.

Do sociálnej oblasti sa začalo investovať viac až teraz, v čase pred voľbami. Samotný predseda sa málo venoval práve tejto oblasti. Nestačí len vyčleniť časť finančných prostriedkov z rozpočtu, a potom podľa zásluh rozhodnúť, kto dostane na rekonštrukciu budovy, a to je všetko. ŽSK má podstatne viac možností, ak má vedenie dostatok nápadov a myšlienok. Ja mám pripravené riešenie v uvedenej oblasti, ktoré pomôže celému ŽSK. Je to veľmi jednoduché riešenie, len ho vedenie nechcelo vidieť.

Aj v oblasti dopravy mám pripravený projekt, ktorý opäť pozdvihne región na vyššie spoločenské miesto. Nie je to len otázka projektov na rozvoj cestnej siete, čo je jednoduché a každý to robí. Opäť je potrebné využiť možnosti regiónu, ktoré sa nám ponúkajú. Súčasne týmto riešením sa v podstatnej miere rozvinie cestovný ruch.

Za pomoci týchto projektov sa zastaví spoločenský prepad v našom regióne, nakoľko sa budú postupne zväčšovať možnosti zamestnania obyvateľov a v každom prípade budú mať podporu firmy v našom regióne.

V čom vidíte najväčšie nedostatky v doterajšom napĺňaní kompetencií ŽSK?

V súčasnej dobe vidím najväčší problém v tom, že sa mi zdá vedenie ŽSK už "vyhorené". Stráca sa kreativita, nápaditosť a chýbajú nové myšlienky. Je bežnou praxou, že sa v podnikateľskom prostredí obmieňajú jednotlivé posty práve preto, aby nedochádzalo k "vyhoreniu".
 

Vyberte región

mark